Automatische
brandstofbesparing
door Eco-roll

Waarom zou je geen gebruik maken van de kinetische energie van een vrachtwagen om brandstof te besparen? Dat is precies wat Scania’s nieuwe Pulse & Glide doet – zelfs bij vlak wegdek.

Automatische brandstofbesparing door Eco-roll

Waarom zou je geen gebruik maken van de kinetische energie van een vrachtwagen om brandstof te besparen? Dat is precies wat Scania’s nieuwe Pulse & Glide doet – zelfs bij vlak wegdek.

Connectiviteit heeft de wijze van transport op lange afstand radicaal veranderd. Dankzij nieuwe technologieën zijn er in de laatste jaren diverse diensten en functionaliteiten bijgekomen die de efficiëntie behoorlijk hebben verbeterd.

Neem bijvoorbeeld de nieuwe slimme cruise control onder de naam Scania Active Prediction uit 2012. Dit systeem gebruikt topografische gegevens en GPS-technologie om de kenmerken van de weg tot wel drie kilometer vooruit te bepalen.

„Aan de hand van deze gegevens bepaalt het systeem met welke snelheden en in welke versnelling het minste brandstof wordt verbruikt. Vergeleken met een conventionele cruise control bespaart Active Prediction 5 tot 7 procent brandstof, met een lagere gemiddelde snelheid van slechts 0,9 procent”, aldus Fredrik Roos, Powertrain Control Strategist bij Scania.

Maar de ingenieurs van Scania gingen verder. Fredrik Roos en zijn collega Mikael Ögren stelden een team samen dat op deze ontwikkeling voortborduurde. Het team richtte zich op de algoritmes die berekenen hoe de kinetische energie van het voertuig gebruikt kan worden voor Eco-roll waarbij de versnelling in zijn vrij staat.

„Simulaties met verschillende snelheidsprofielen laten zien dat het verhogen van de snelheid vlak voor de Eco-roll resulteert in een lager brandstofverbruik. Wij wilden dat het systeem dit automatisch gaat doen”, zegt Roos.

Het resultaat van de inspanningen van het team, Pulse & Glide, is geïntroduceerd in 2017 en voegde nieuwe functionaliteiten toe aan de Scania Cruise Control met Active Prediction (CCAP). In de nieuwste versie van CCAP kan Eco-roll zelfs gebruikt worden op hellingen die normaliter te steil zijn om de snelheid te behouden.

1,5%

De totale brandstofbesparing bij een vlak stuk weg met de nieuwe Pulse & Glide-functie in de nieuwste versie van Scania Cruise Control met Active Prediction.

Langere Eco-roll

„Door de snelheid te verhogen – Pulse – en de truck vervolgens te laten uitrollen – Glide – kan de totaaltijd dat het voertuig Eco-roll gebruikt aanzienlijk toenemen,” aldus Roos. „Op geschikte trajecten is deze nieuwe functie alleen al goed voor een brandstofbesparing van wel 0,5 procent.”

Volgens Fredrik Roos komt het systeem het best tot zijn recht bij vrachtwagen-aanhangercombinaties met een gewicht van 20 tot 40 ton in heuvelachtig terrein met niet al te veel verkeer. Maar Scania’s nieuwe systeem met Pulse & Glide heeft zijn waarde ook bewezen bij vlakke wegen, met een brandstofbesparing van 1,5 procent ten opzichte van een gewone cruise control.

Op dit moment zijn Roos en zijn team bezig met de uitdagingen van de toekomst.

„Wij blijven de algoritmes ontwikkelen om te voorkomen dat voertuigen onnodig moeten remmen bij druk verkeer en korte afstanden tussen de voertuigen. Een situatie die steeds vaker voorkomt naarmate we toewerken naar meer colonnerijden of platooning. We onderzoeken ook hoe we dit systeem kunnen optimaliseren voor hybride aandrijflijnen.”


Deel dit artikel: