75 jaar Hoefnagels Transport en Scania:

“Het is elke dag weer leuk”

Hoefnagels Transport in Asten viert dit jaar het 75-jarig bestaan. Een echt familiebedrijf met Jan (60) en Aloys (57) Hoefnagels aan het roer. Met 150 trekkers waarvan het merendeel Scania en 450 trailers heeft het bedrijf een goede naam in het vervoer van bouwmaterialen. Van stenen tot prefabdelen. “Het is elke dag weer leuk”, menen beide broers vol overtuiging.

Jan en Aloys vormen de tweede generatie. “Onze vader Jan begon midden in de oorlog als voerman met paard en wagen. Na de bevrijding kwamen de eerste trucks, meestal achtergebleven legermaterieel. Toen wij het bedrijf in 1983 overnamen, hadden we drie auto’s waarvan één Scania LS85 6x2 frontstuur, één 86S 4x2 met neus en een Pegaso 8x4. Jan heeft daarop nog als chauffeur gereden. ”Die twee eerste Scania’s van onze vader zijn er gedeeltelijk nog steeds”, vertellen beide broers. “We hebben namelijk op een gegeven moment het achterste deel van de 85 en het voorste deel van de 86 samengevoegd tot één rijdende truck. Wat we daarmee doen? Eigenlijk niets. Hij trekt jaarlijks de carnavalswagen en zo nu en dan zetten we hem in bij een truckrun. Maar hij gaat niet weg.”

Jan beheert de bankzaken en managed het personeel. “We hebben nu 215 man in dienst waarvan zo’n 160 chauffeurs, dus er is altijd wat te doen.” Aloys beheert het rollend materieel en daarnaast hebben beide broers allebei hun vaste klantencontacten. “We hebben een heel vast klantenbestand, dat is wel fijn werken,” meent Aloys. “Eigenlijk gaan we al jaren heel steady. Ook het merendeel van de chauffeurs rijdt al jaren bij ons. We hebben het laatst eens uitgezocht: 37 werken al langer dan 12,5 jaar bij ons en 20 al langer dan 20 jaar. En we hebben eigenlijk nooit moeite om nieuwe mensen te vinden. Dat komt volgens mij omdat er nooit iets kwaads gezegd wordt over Hoefnagels. Dat is ook ons streven, wij gaan voor langdurige en open relaties.”

Dat is ook de reden waarom het transportbedrijf al zo lang met Scania rijdt. “Onze vader had al Scania’s en wij hebben ze ook altijd gekocht. “Ik ben zelf wel echt een Scania fan, meent Aloys. “Dat er steeds meer komen, ligt ook aan het feit dat we sinds 2004 een werkplaatschef hebben die helemaal gek is van het merk”, vertellen Jan en Aloys. “Maar de belangrijkste reden is toch de goede relatie met de dealers in Someren en Venlo.” “Een auto kopen blijft zakelijk maar toch gaat het daarbij niet alleen om de centen,” zegt Jan. “Ik vind het persoonlijke contact ook heel belangrijk. Als er geen klik is, wordt een deal toch moeilijker.”

Een ander belangrijke dienst van Scania is voor Hoefnagels de coaching van de chauffeurs op het gebied van brandstof. “Verbruik is heel belangrijk bij ons. Scania heeft voor ons die hele begeleiding opgezet. Ze hebben twee dames voor ons opgeleid die nu intern onze chauffeurs op dat gebied begeleiden en dat werkt goed,” legt Aloys uit.

Het grootste deel van het werk van Hoefnagels zit in wat zij de ruwe bouwmaterialen noemen. “Wij vervoeren heel veel prefabdelen, vaak met binnenladers en ook veel stenen die met trucks met een eigen kraan vervoerd worden. Dat gaat meestal naar één losadres en dan is het de kunst om te kunnen terugladen. Gelukkig zitten onze opdrachtgevers door het hele land, dat maakt dat makkelijker. Verder zitten we in de binnenlanddistributie met city- en huiftrailers en onze trucking afdeling vervoert veel containers door de Benelux en Duitsland. Zeg maar dat onze auto’s het meest te vinden zijn in een cirkel van zo’n 300 kilometer rond Asten. En dan hebben we nog wat wij het vlakvervoer noemen. Dat is het exceptioneel transport dat meestal onder vergunning en met begeleiding gaat. Dat is wel mooi werk want dan gaat het bijvoorbeeld om grote bouwelementen en spanten tot 45 meter en meestal ’s nachts.

Hoefnagels Transport is gevestigd in Asten met een nevenvestiging in Weert.

Het bedrijf heeft een wagenpark van 150 trekkers waarvan het merendeel Scania en 450 eenheden aan getrokken materieel. Er werken 216 mensen waarvan 160 chauffeurs.

De corebusiness van Hoefnagels is het vervoer van ruwe bouwdelen als prefab, stenen en grote spanten. Het bedrijf heeft verder een nationale distributie afdeling en verzorgt truckingservices met containers.

“Wat wij het mooiste vinden aan Hoefnagels?” De beide broers moeten daar even over nadenken. “Voor mij is dat de samenwerking met mijn broer, dat is al 35 jaar een feest.” Jan is het daarmee eens maar hij vindt daarnaast ook de uitdagingen in het bedrijf elke dag weer leuk. “We zijn stevig gegroeid, hebben andere bedrijven overgenomen en zijn echt specialisten voor het transport in de bouw. Dat is ondernemen en dat lukt goed. Wat niet wil zeggen dat we nooit krappe tijden gekend hebben. En we hebben er ook één keer faliekant naast gezeten. Dat was zeg maar een héle dure cursus hoe je iets niet moet doen. Maar verder gaat het ons goed. Of er een derde generatie Hoefnagels aan het roer komt?” Er valt even een stilte. “Wij zijn een familiebedrijf en een aantal van onze kinderen en schoonzonen werken ook in de zaak. Maar of die het stokje willen overnemen, zal moet nog moeten blijken.”


Deel dit artikel: