Stephan en Wesley eerste én tweede bij Mooiste Truckverkiezing 2018

“We stonden écht even te janken van de emotie”

Stephan en Wesley eerste én tweede bij Mooiste Truckverkiezing 2018

“We stonden écht even te janken van de emotie”

Stephan van Spronsen en Wesley Geleyn rijden allebei voor Weeda transport in Klundert. Een baas die veel werk maakt van de aankleding van zijn voertuigen. Maar het waren zijn chauffeurs die er dit jaar voor zorgden dat zijn twee rode Scania R450’s de eerste en tweede werden tijdens de Truckstar mooiste Truckverkiezing 2018. “Winnen doe je op pure poetskracht”, weten beide heren.

De Mooiste Truck van het jaar verkiezing is één van de hoogtepunten tijdens het Truckstar Festival. Je zou het niet verwachten bij stoere chauffeurs als Stephan en Wesley. Maar de zenuwen gierden hen door het lijf op de dag dat er bekend zou worden wie er genomineerd was om mee te doen. “Toen dat telefoontje ging en ik Jasper van Truckstar aan de lijn kreeg, wíst ik het al: ik mocht er wéér bij zijn. Voor de dérde keer! Man, ik geloof dat ik nog wat gestameld heb en toen kwamen de tranen.” Stephan schiet weer bijna vol. En dat terwijl iedereen die Stephan kent, weet dat hij niet bepaald op zijn mondje gevallen is. Maar ook rustige Wesley hield het niet droog. Voor hem was het de eerste keer dat hij met zijn Blacklist in de sectie containervoertuigen de strijd mocht aanbinden met twee andere deelnemers. “Mijn handen trilden helemaal. Dit had ik helemaal niet verwacht. En dan ook nog winnen in je categorie en tweede worden overall.”

Weeda Wesley

Wesley Geleyn met zijn truck.


Je woont er de hele week in. Mijn werk is mijn hobby.

Dan wil je het gezellig maken.


Wesley Geleyn


Die verbazing komt deels omdat omdat Wesley zijn truck eigenlijk vooral voor zichzelf heeft aangekleed. “Je woont er de hele week in. Mijn werk is mijn hobby. Dan wil je het gezellig maken. Ja natuurlijk ben ik ook gaan poetsen. Maar tussendoor want het werk gaat voor. En ook wist ik niet precies wat mij te wachten stond. Stephan is dat allemaal gewend, ik niet.”

Stephan niet. Die gaat voor de punten. Hij maakte direct na de nominatie van ‘zijn’ Penoza, een aanvalsplan. “Als je er voor gaat, wil je ook winnen.” Dus de laatste week voor het festival heb ik hem bij de Scaniadealer in Roosendaal naar binnen gereden en de auto zowat weer helemaal uit elkaar geschroefd alleen om alles écht schoon te maken. Wat dat betreft heeft de dealer mij echt gesteund. Het is niet alleen poetsen. De buitenkant krijgen we van de baas. Het interieur is voor eigen rekening. Maar je kunt ook de buitenkant nog verder perfectioneren. Zo kort ik zelfs bouten in en voorzie de einden van verchroomde dopmoeren op plekken die je amper kunt zien. Winnen doe je écht op pure poetskracht en doorzettingsvermogen. En je moet natuurlijk eerst zorgen dat je er staat. Wat dat betreft is Facebook wel heel handig. Daar moet je actief mee omgaan. Want het zijn de lezers van Truckstar die bepalen wie er mag komen.”

Het gevaarlijkste deel van het hele wedstrijdtraject vonden beide heren de reis naar Assen. “Stel het zou regenen? Het liefst hadden we de trucks in plastic gewrapt en op een dieplader gezet. Het weekend zelf beleef je in een roes. En dan komt de bekendmaking en zit je erbij. Die laatste 10 minuten waren zenuwslopend. We moesten oprijden en werden even apart gezet. Je voelde dat er wat in lucht hing. ‘Het zál toch niet? En toen werden we éérste én twééde!”

Voor zowel Stephan als Wesley is de napret het leukste. “Je wint die beker en de eeuwige roem. Maar dat daarna de kranten komen, en Radio 1, Omroep Brabant, lokale zenders, dat je naam overal op internet opduikt. Dát is eigenlijk de echte prijs. Dan neem je die bak kansloze achterklap op Facebook maar voor lief. En weet je: een week later, is alles weer rustig.”

Weeda Stephan

Stephan van Spronsen met zijn winnende truck.


Deel dit artikel:


Stel het zou regenen? Het liefst hadden we de trucks in plastic gewrapt en op een dieplader gezet.


Stephan van Spronsen