Redder in nood

Redder in nood

De nieuwe Scania CrewCab zit boordevol nieuwe functies. Kwaliteit staat echter nog steeds op nummer één – hij past dan ook naadloos in Scania’s modulaire systeem. Omdat deze cabine vooral door de brandweer zal worden gebruikt, is hij specifiek geschikt voor noodsituaties en is er rekening gehouden met zowel ergonomie als veiligheid.

Aangezien het hier om een voertuig gaat dat vooral door hulpdiensten gebruikt zal worden, hadden de veiligheid en het welzijn van de bemanning de hoogste prioriteit bij de ontwikkeling van de nieuwe Scania CrewCab. Zoals gebruikelijk bij trucks die door Scania worden ontwikkeld, is ook de CrewCab aan uitgebreide crashtests onderworpen. Voor extra veiligheid kan er gekozen worden voor gordijnairbags aan vier kanten om de bemanning van de truck te beschermen.


“Wij denken dat de nieuwe Scania CrewCab een groot succes zal worden bij hulpdiensten en bij andere klanten die zowel mensen als materieel moeten vervoeren,” aldus Henrik Eng, Product Director, Urban, Scania Trucks. De nieuwe CrewCab kan tot wel acht passagiers op een comfortabele en veilige manier vervoeren die volgens Scania de nieuwe norm in de sector zal worden. Met de nieuwe cabine hebben we een geweldige CrewCab als uitgangspunt genomen en deze nog beter geschikt voor zijn doel gemaakt.” Nieuw zijn onder meer het Scania City Safe Window en een hoge luchtinlaat, beide af fabriek leverbaar, evenals grotere brandstoftanks. “Het is een echte cabine, niet een verlengde gewone cabine,” aldus Product Manager Teodor Severinsson. De cabine is aan de achterkant verlengd, wat niet opvalt door de naadloze overgang.


“We richten ons vooral op uptime en beschikbaarheid voor de klant,” zegt Severinsson. “De truck mag nooit ofte nimmer ongewild stil komen te staan. Dat betekent dat de CrewCab minder onderdelen heeft, die ook nog eens gemakkelijk vervangen kunnen worden, zonder kunst- en vliegwerk. “Hij wordt in de fabriek in elkaar gezet,” aldus Severinsson. “Dat is een groot voordeel.”

Marika Appel legt de laatste hand aan een nieuwe CrewCab.

Specificaties op maat

Scania levert ook oplossingen op maat; zo is de Scania CrewCab verkrijgbaar met elke versie van de DC09- en DC13-motor, die kan worden gecombineerd met een van de diverse versnellingsbakken, zoals de Scania Opticruise of automatische transmissie.

“Wat vooral opvalt is de keuzevrijheid, dat het voertuig kan worden aangepast aan de wensen van de klant,” zegt Eng. “Met de nieuwe CrewCab is Scania goed gepositioneerd om zijn marktaandeel te vergroten.”

De Scania CrewCab is ook een feestje voor de carrosseriebouwers. De cabines zijn voorbereid voor elektrische en luchtleidingen. In de cabine vind je volop stevige bevestigingspunten, en op het frame is vooraf een bovenste rij gaten aangebracht om het werk van de carrosseriebouwer gemakkelijker te maken.

Net als de andere cabines van Scania hebben ook de achterdeuren van de Scania CrewCab meerdere stoppunten en kunnen deze tot maar liefst 85 graden worden geopend. De trap-achtige instap wordt geleverd met een vaste of intrekbare onderste trede, zodat je zonder moeite in en uit kunt stappen, en ook de lage cabinevloer zorgt ervoor dat je snel en veilig in- en uitstapt en het dagelijkse werk een stuk efficiënter verloopt.


“De handgrepen in de deuren zijn een nieuwe en welkome aanwinst, zeker als je zware kleding of ademhalingsapparatuur draagt,” legt Severinsson uit. “Als je snel moet uitstappen, helpt het enorm als je je aan de handgreep kunt vasthouden.” De instaptrede en de vloer eromheen zijn duidelijk verlicht wanneer een achterdeur wordt geopend voor in- of uitstappen.

“Eersteklas comfort”

De bemanningsruimte beschikt over een afzonderlijk klimaatsysteem met een eigen verwarming. “Het nieuwe klimaatsysteem kan eenvoudig worden bediend vanuit de manschappenruimte en zorgt ervoor dat de nieuwe Scania CrewCab transport en comfort van wereldklasse biedt,” aldus Severinsson.


Wanneer de bemanning moet uitrukken, kan elk detail het verschil tussen leven en dood betekenen. De uitrusting moet worden nagelopen, en wellicht moeten de bemanningsleden extra ademhalingsapparatuur dragen om zich voor te bereiden op hun inzet. Dit stelt hoge eisen aan het interieur van de cabine, zoals interieurverlichting, de stoelen en de mogelijkheid om alle benodigde apparatuur binnen handbereik op te bergen.

Achterin biedt de bank opslagruimte voor zware uitrusting. Nadat de cabine de fabriek heeft verlaten, hoeft er niets te worden omgebouwd. “De bank is een optie waarbij je ruimte hebt voor drie personen plus extra ruimte voor ademhalingsapparatuur – of vier als je die extra ruimte niet nodig hebt,” aldus Eng. “Je kunt ook kiezen voor losse stoelen.” Onder de achterstoelen is volop ruimte voor opbergmodules, ideaal om de benodigde uitrusting in op te bergen.


Al met al is de bemanning met deze nieuwe functies helemaal klaar om uit te rukken. Als ze de uitrusting bij de hand hebben en snel kunnen pakken, kunnen zij zich op hun taak richten en cruciale informatie verzamelen voor een succesvolle missie. “De nieuwe CrewCab is met zijn stabiele wegligging, uitstekende remmen en tot 500 pk uitermate geschikt voor noodgevallen,” aldus Eng.

Je zou ook kunnen zeggen dat de nieuwe Scania CrewCab dankzij de focus op veiligheid en functionaliteit zal helpen om levens te redden. 

Veiligheid van de bemanning voorop

De nieuwe Scania CrewCab beschikt over:

  • Ruimte voor wel acht passagiers
  • City Safe Window
  • Hoge luchtinlaat
  • Achterdeuren die tot maar liefst 85 graden kunnen worden geopend
  • Nieuwe handgrepen aan de deuren


Opties:

  • Gordijnairbags aan vier kanten mogelijk
  • DC09- of DC13-motor
  • Scania Opticruise
  • Automatische transmissie

Het nieuwe klimaatsysteem kan eenvoudig worden bediend vanuit de bemanningsruimte en zorgt ervoor dat de nieuwe Scania CrewCab transport en comfort van wereldklasse biedt.

Teodor SeverinssonDeel dit artikel: