Driver tips

Tips van Johan:
Het Nieuwe Rijden

Het Nieuwe Rijden is de meest moderne manier van rijden om zo efficiƫnt mogelijk brandstof te besparen en de CO2 uitstoot te verminderen. Dit door het aanleren van de juiste rijstijl gebaseerd op de nieuwste voertuigtechnieken.

tip 1

Concentreer u op het rijden, dat wil zeggen: navigatie instellen voor U gaat rijden, handsfree bellen, geen apparaten gebruiken die u kunnen afleiden.


tip 2

Voorkom onnodig stationair draaien van de motor (1,5 tot 2 liter/uur met warme motor).


tip 3

Na het starten wegrijden als er voldoende luchtdruk is, m.a.w. niet stationair warmdraaien maar warm rijden!


tip 4

Snelheid zo constant mogelijk houden en daar waar mogelijk gebruik maken van (adaptieve)cruise-control.


tip 5

Anticiperend rijden! Dat betekent ver en breed kijken om vroegtijdig op de situaties in te kunnen spelen zonder onnodig hard te moeten vertragen of onnodig stil te moeten staan.


tip 6

Maak bij vertragen in eerste instantie gebruik van de kinetische energie die in het voertuig aanwezig is (het rollend vermogen d.m.v. het gewicht van het voertuig) door het gaspedaal los te laten.


tip 7

Te laat gaspedaal loslaten betekent harder remmen en dat is energie verspillen!


tip 8

Maak zoveel mogelijk gebruik van de aanwezige (brandstof besparende) systemen zoals; automatisch schakelen, automatische retarder / motorrem, active prediction, eco-roll, hill-hold, schakelmodussen.


In de praktijk:

Collitax volgt training Het Nieuwe Rijden

Na vergelijkende testen met andere merken koos Collitax voor de aankoop van 10 nieuwe Scania trekkers. Niet alleen het brandstofverbruik was een belangrijke factor, ook de beloofde uptime met onderhoudscontracten en de service van de Scania dealer speelden een rol.

Vincent Deschryver, vlootbeheerder bij Collitax: "We kozen er voor om onze chauffeurs een training Het Nieuwe Rijden te laten volgen bij Scania. Naar onze mening is dat de beste manier om het volle potentieel van de nieuwe voertuigen te benutten."


Deel dit artikel: