De toekomstige V8

SCHONER, SLIMMER, LICHTER, STERKER

Hernieuwbare brandstoffen als standaard, zwaardere ladingen met nog meer vermogen, geavanceerde software voor chauffeursassistentie, een vrachtwagen met minder onderdelen en lichtere materialen: de V8 heeft een fascinerende toekomst in petto. Drie experts van Scania vertellen ons er meer over.

1. ZWAARDERE LADINGEN HEBBEN DE KRACHT VAN DE V8 NODIG

“Ik denk dat er zeker een toekomst is voor de V8,” zegt Anders Gau, Chief Engineer voor V8-motoren, vol vertrouwen. “Als je terugkijkt naar hoe het 10 of 20 jaar geleden was, toen had hij acht cilinders, acht zuigers en zag hij er hetzelfde uit als nu. Natuurlijk hebben we er veel aan verbeterd; in de afgelopen 20 jaar zijn we van Euro 3 naar Euro 6-emissienormen gegaan, we hebben het aantal pk’s verhoogd van 580 naar 730 en het brandstofverbruik is enorm gedaald, maar het lijkt nog steeds op een V8.”

De ingenieur, de duurzaamheidsgoeroe en de ontwerper: Anders Gau, Jonas Nordh en Kristofer Hansén geloven dat de V8 zich zal blijven aanpassen en gedijen.

1.1 Kracht als kernvereiste

Gau zegt dat de V8 zowel nu als in de toekomst vooral tot zijn recht komt voor zwaar transport.

“Het is een robuuste, krachtige motor die zuinig is met brandstof en zware ladingen prima aankan, zoals in de houtindustrie en de mijnbouw. Je hebt hiervoor een sterke V8-motor nodig,” legt hij uit.

Je zou denken dat deze behoefte aan kracht automatisch betekent dat de motoren groter en ingewikkelder zijn geworden, en ook nog meer brandstof verbruiken.

Maar de V8 is juist in de tegengestelde richting gegaan. Bij de laatste versie die in 2017 werd geïntroduceerd, waren de grootste verschillen de opvallende verbetering in het brandstofverbruik van de motor (een gemiddelde brandstofbesparing van vijf procent) en de verhoogde robuustheid. Hij is 80 kg lichter dan zijn voorganger, vooral door een vereenvoudigde indeling met in totaal minder onderdelen. De uitlaatgasrecirculatie-eenheid is nu verwijderd uit alle modellen behalve het model met 730 pk. Hierdoor hebben de nieuwe V8-trucks een hoger laadvermogen.

Hoe kan de motor zich nu verder ontwikkelen?

“Met alles wat we tot nu toe hebben bereikt, wordt het steeds moeilijker om in de toekomst nog grote stappen te nemen,” zegt Gau. “Maar de brandstofverbeteringen van vijf procent zijn ontstaan door verbeteringen in verschillende delen van de motor; het verfijnen van de zuigergeometrie leverde bijvoorbeeld 0,5 procent van de brandstofbesparing door ervoor te zorgen dat de verbranding zo efficiënt mogelijk kan zijn. Scania heeft een cultuur van voortdurende verbetering en we blijven zoeken naar verbeterpunten, hoe klein ook.”

1.2 Connectiviteit: meer dan elektrificatie in de nabije toekomst van de V8

Elektrificatie is een groeiende trend in de transportsector en Scania heeft al vele jaren elektrische voertuigen onderzocht en ontwikkeld, zoals de plug-in hybride truck die in 2018 werd gepresenteerd.

“Elektrificatie komt eraan, maar we zien nog steeds een goede toekomst voor de V8,” aldus Gau. “Hybride elektrische technologie is ideaal voor steden waar je vaak moet stoppen en optrekken, maar niet voor zwaar transport. Dat is waar de kracht van de V8 echt tot zijn recht komt.”

Gau denkt dat in plaats daarvan connectiviteit een groter effect op de toekomst van de V8 zal hebben, en hij benadrukt dat deze motor al compatibel is met alle connected services en coachingmodules die Scania levert.

Hij ziet verdere ontwikkelingen in intelligente aandrijfsystemen, waardoor het voor de chauffeur nog eenvoudiger wordt om het brandstofverbruik te minimaliseren.

“Deze technologie helpt je de juiste versnellingen te kiezen en weet wat er over drie kilometer gaat gebeuren. Vervolgens kun je het gaspedaal loslaten voordat je de top bereikt en de heuvel afrollen, waarbij je de kinetische energie benut om hem weer de volgende heuvel op te krijgen. Met de V8 kun je je meest efficiënte versnelling langer gebruiken in plaats van terug te schakelen – je hebt de kracht om dat te doen. Dat is eigenlijk de meest energiezuinige aanpak,” zegt hij.

“Het ontwerp en de doeltreffendheid van de V8 zorgen ervoor dat hij zal blijven.”

Anders Gau, Chief Engineer voor V8-motoren

2. De V8 – een leider in duurzaam transport

Hoe zal in het kader van klimaatverandering (CO2-emissies) en luchtvervuiling (NOx-emissies) de groeiende behoefte aan transportoplossingen zonder fossiele brandstoffen de V8 beïnvloeden? Is er in een dergelijke toekomst misschien geen plaats meer voor zo’n grote dieselmachine? Jonas Nordh, Director Sustainable Solutions bij Scania Trucks, denkt daar anders over. “Ik steun de ontwikkeling van de V8 vanuit het oogpunt van duurzaamheid,” zegt hij.

“Als elektrificatie pas in 2030 op grote schaal beschikbaar is, moeten we in de tussentijd iets anders benutten, en dat is energie-efficiëntie. Zo’n 25 procent van de vermindering van CO2 moet afkomstig zijn van energiezuinige oplossingen.”

2.1 De efficiëntie van zwaardere ladingen

Hij legt uit dat het vermogen van de V8 om grotere, zwaardere ladingen te transporteren betekent dat er minder trucks nodig zijn voor specifieke taken terwijl het verbruiksniveau gelijk blijft, en met name met het gebruik van de kinetische energie die Chief V8 Engineer Anders Gau noemde.

Gau wijst erop dat er een groeiende trend is om met zwaardere ladingen te rijden. Finland, Brazilië, Indonesië en Australië staan allemaal tot 74 ton toe en soms zelfs meer dan dat – dit zijn enorme vrachtwagens vol boomstammen en suikerriet in respectievelijk Finland en Brazilië, of mijnbouwtrucks in het geval van Indonesië. In verschillende Europese landen, zoals Zweden en Spanje, wordt gepraat over het verruimen van laadgewichten en lengtes, omdat men inziet dat zwaardere en langere transporten betekenen dat er minder vrachtwagens op de weg zijn, dat vrachtwagens efficiënter worden beladen, wat leidt tot minder CO2 en luchtvervuiling.

En, zoals Gau opmerkt, “Je hebt een enorme hoeveelheid kracht nodig om dat gewicht te verplaatsen. Behalve de V8 kan geen enkele andere motor dat bieden.”

Nordh voegt hieraan toe: “Daarom kan de V8 een leider zijn in duurzaam transport. Als je kijkt naar wat we doen bij de laatste generatie, we vergroten de energie-efficiëntie. Ons nieuwe dieselplatform voor de V8 verlaagt het energieverbruik al en of je nu één ton of 76 ton verplaatst, het moet zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd.”

2.2 Hernieuwbare brandstoffen bieden nieuwe mogelijkheden

De CEO van Scania, Henrik Henriksson, heeft gezegd dat het niet de verbrandingsmotor zelf is die het probleem vormt bij het verminderen van de koolstofemissies, het draait om de brandstof die hij gebruikt. Scania ontwikkelt al bijna 20 jaar vrachtwagens die kunnen draaien op een reeks hernieuwbare brandstoffen, en elke truck die sinds 2015 wordt geproduceerd kan op deze schonere alternatieven rijden. Het gehele assortiment kan draaien op HVO (hydrobehandelde plantaardige olie) en biodiesel-FAME.


Zoals Chief Engineer Anders Gau zegt: “Je kunt de V8-motor van vandaag laten draaien op HVO en dezelfde kracht leveren op hernieuwbare energie.”

Nordh voegt hieraan toe: “We moeten de beperkte hoeveelheden biobrandstoffen vooral daar inzetten waar ze echt nodig zijn. We hebben ze niet nodig voor de steden; daar volstaan elektrificatie en biogas.

Maar voor heuvelachtig terrein, in mijnen, en waar zware transporttoepassingen van ongeveer 70 tot 80 ton nodig zijn, hebben we de kracht van de V8 nodig. Door de V8 730 op bio-FAME of HVO te laten draaien, kunnen we ook de CO2-problemen aanpakken.”

Daarmee is de weg naar fossielvrij transport niet zo pijnlijk of beperkt als sommigen misschien denken, vooral wanneer je beseft dat de brandstofvereisten voor het Scania-wagenpark de komende 10 tot 15 jaar ongeveer hetzelfde zullen blijven.

“Deze brandstoffen kunnen een enorme CO2-reductie opleveren, waarbij HVO 90 procent nadert, en de NOx-uitstoot beperken tot hetzelfde niveau als voor de 9-liter. De V8 heeft bij 70 ton dezelfde CO2- en NOx-emissieniveaus als een distributietruck van 27 ton. Dat is indrukwekkend.”

Nordh concludeert: “De V8 ondersteunt alle drie de pijlers (energy efficiency, alternative fuels and electrification, smart and safe transport) van Scania voor duurzaam transport, wat ons kan helpen de komende 20 jaar een leider in duurzaam transport te worden.”

“Misschien zal het chassis in de toekomst bestaan uit minder onderdelen met minder gewicht.”

Kristofer Hansén, Technical Manager met vele jaren ervaring als Hoofd Styling

3. De uitstraling en het gevoel van de toekomstige V8

De nieuwe generatie Scania-trucks zijn terecht geprezen om hun uiterlijk, waarbij de grotere cabines, het nieuwe instrumentenpaneel en het algemene ‘personenautogevoel’ van de voertuigen allemaal lof hebben ontvangen. Dat is muziek in de oren van Kristofer Hansén, Technical Manager, verantwoordelijk voor de prestigieuze kenmerken van Scania-trucks. Voordat hij onlangs het stokje doorgaf aan Christian Habermann, was Hansén Hoofd Styling, Industrial Design. Hansén beschouwt de V8 als een prestigeproduct met nog vele jaren voor de boeg.

“Zolang de V8 zijn aura heeft, zullen we proberen deze te verbeteren,” zegt hij. Maar in overeenstemming met de aanpak die Anders Gau beschrijft, verwacht Hansén dat dergelijke verbeteringen modulair zullen zijn, voortbouwend op 50 jaar vooruitgang.

3.1 Prestige, niet futuristisch

Dus waar andere fabrikanten prototypes laten zien die eerlijk gezegd nogal futuristisch zijn, past dat niet echt bij de ‘King of the road’.

“Ik denk niet dat de V8 om dat soort dingen draait. Hij is duidelijk geoptimaliseerd voor industriële logistiek, waarbij geen enkele kubieke centimeter onbenut wordt gelaten. Onze trucks zijn al tot de nok toe gevuld met functionaliteit en onze kenmerken. We hoeven niet te proberen om ‘cool’ te zijn, omdat we al een prestigieus product hebben.”

“Een van de conclusies is dat er een reeks zeer verschillende voertuigen zal komen, die zijn ontworpen en ontwikkeld voor unieke werkgebieden, met verschillende soorten energieverbruik en verschillende afmetingen. Toen elektrische personenauto’s opkwamen, werden ze in ontwerpschetsen in toekomstprognoses vaak afgebeeld als voertuigen uit sciencefictionfilms, maar nu ziet vrijwel elke nieuwe auto er gewoon uit als een normale auto, maar met een betere ontwerpkwaliteit. En dat kan ook het geval zijn voor trucks.”

3.2 Een lichter maar sterker voertuig

Mogelijke invloeden op de toekomstige ontwikkeling zijn onder meer sterkere, maar lichtere materialen zoals kevlar en koolstofvezels, maar Hansén zegt dat deze materialen al enige tijd bestaan, maar dat de hoge kosten ervan hun opmars heeft vertraagd. Aluminium is ook een materiaal dat een grotere rol zou kunnen spelen in toekomstige ontwerpen, en net als andere bedrijven onderzoekt Scania deze en andere oplossingen.

“Een truck heeft momenteel veel onderdelen, maar misschien zal het chassis in de toekomst bestaan uit minder delen met minder gewicht.”

Toch voegt Hansén eraan toe dat zware voertuigen sterk moeten zijn om ladingen te kunnen dragen, waardoor hoogwaardig staal voor de nabije toekomst de beste keuze is. “Een minder duidelijk verschil is dat ik denk dat het nogal een uitdaging wordt om alle sensoren en camera’s te integreren die op de truck moeten worden gemonteerd.”

3.3 Slimme displays om chauffeurs te helpen

Eén aspect dat zich waarschijnlijk zal ontwikkelen is het interieur van de truck. De cabines van de laatste generatie zijn al heel anders dan hun voorgangers. De ramen zijn groter, de oude stijlen aan beide zijkanten zijn verwijderd waardoor de chauffeur een beter zicht heeft, en het instrumentenpaneel is slimmer dan ooit tevoren. Al deze veranderingen weerspiegelen de vooruitgang die mogelijk wordt gemaakt door digitalisering.

“De sector staat kort voor de brede invoering van intelligente inhaalweergaveschermen, en voor Scania richten we ons op verdere verbetering van aspecten zoals de stijlen van de cabine en sensoren voor verkeersmanagement.”

Maar hoe zit het met de grote onuitgesproken vraag: zal er met de komst van automatisering nog wel plek zijn voor een chauffeur?

Hansén wijst erop dat er in de V8-trucks nu al technologie voor chauffeursassistentie aanwezig is, maar er zullen nog steeds chauffeurs nodig zijn voor zware transporten zoals met de V8, hoewel hun werkzaamheden meer zullen bestaan uit planning en toezicht houden. Misschien wordt de chauffeurstoel wel meer een soort bureaustoel naarmate de automatisering voortschrijdt.

“Digitalisering heeft absoluut veel dingen veranderd, maar je rijdt nog steeds in een voertuig met een stuurwiel, deuren en ramen voor een bepaald transportdoel”, aldus Hansén.

En de man die 18 jaar de leiding had over de styling van Scania-trucks voegt toe: “Ik geloof dat het gegrom van de V8 nog steeds aanwezig zal zijn wanneer er dat soort kracht nodig is.”

De fans van de Scania V8 hopen van harte dat dit nog vele jaren zo zal blijven.

“De V8 kan een leider in duurzaam transport zijn.”

Jonas Nordh, Director Sustainable Solutions