Zeker zijn van je Scania, wanneer iedere seconde telt

Kunnen vertrouwen op je wagen is zeker van belang bij hulpverleningsvoertuigen. King of the Road is daarom op bezoek bij Hulpverleniningszone Vlaams-Brabant West. Deze bestrijkt de helft van de provincie Vlaams-Brabant van Zaventem tot Halle, rondom de hoofdstad Brussel.

Marc Opstal is sinds 1993 werkzaam bij de Brandweer, inmiddels in de graad van kapitein. Hij is sinds een aantal jaren verantwoordelijk voor de aankoop van alle voertuigen binnen de brandweerzone. “Voor het aankopen van voertuigen dienen wij gebruik te maken van de openbare aanbestedingsprocedure, meestal omwille van de prijs zijn dat dan ook Europese aanbestedingen. Bij de laatste aankopen behaalde Scania de beste score. Voornamelijk omwille van het feit dat de kwaliteit en het product dat zij aanbieden het meest in overeenstemming is met de noden die wij hadden.”

Marc Opstal: “Voor de aankoop van onze ladderwagens was het voor ons vooral belangrijk om een cabine te hebben waar we op een comfortabele en verantwoorde wijze drie personeelsleden in konden plaatsen en daar was het aanbod van Scania met de low cab de beste optie voor ons. Wij hebben ook tien multifunctionele autopompen aangekocht en die zullen beschikken over een Scania crewcab die ook de beste score behaalde in de vergelijking met andere manschappencabines.”

“Op dit moment beschikken wij in ons wagenpark over twaalf Scania vrachtwagens, dat zijn voornamelijk tankwagens, maar ook twee autopompen, een ladderwagen, een hoogtewerker en een materieelwagen. We verwachten de levering van zes nieuwe ladderwagens, die allemaal Scania zijn.” Eén van die ladderwagens is speciaal voor de King of the Road naar de kazerne gebracht. Na de filmopnames gaat deze wagen weer terug naar de opbouwer om de laatste opbouw zoals lampen e.d. af te ronden.

Brandweer Vlaams-Brabant West heeft een drukke tijd met de stormen die de laatste weken voorbij trokken. Storm Chiara zorgde voor een negenhonderd interventies binnen vierentwintig uur. Storm Dennis, die een week erna volgde leverde zo’n driehonderdvijftig interventies op. Op jaarbasis zijn er gemiddeld 16.000 interventies. Dat levert veel werk op voor de driehonderd professionals en driehonderd vrijwilligers die bij de Brandweer Vlaams-Brabant West werkzaam zijn.

De luchthaven van Zaventem is ook onderdeel van de hulpverleningszone. Zaventem heeft echter een eigen brandweerkazerne want dat is wettelijk verplicht. Veel zaken worden door hen zelf afgehandeld bijvoorbeeld als er een olieplek is. “Op het moment dat er een bepaald niveau van interventie is, een brand of een probleem met een vliegtuig, dan komen wij wel ter plaatse. Dat gebeurd zo’n twee keer op drie weken.” Kortom, de brandweer moet kunnen vertrouwen op hun Scania’s en dat doen ze!

De Brandweerzone Vlaams-Brabant West is een regionale openbare dienst die in het westelijke deel van de provincie Vlaams-Brabant de brandweer en medische hulpverlening verzorgt. De officiële benaming waaronder de zone geregistreerd staat is dan ook Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.

Chris Jadoul, Marc Opstal en John Parys

John Parys, korporaal bij de brandweer vat het goed samen. John: "We moeten zeker zijn dat het voertuig start, vlug op remdruk is, vlug kan rijden en dat we kunnen rekenen op de remmen." "Wij hebben hier verschillende merken, maar mijn persoonlijke mening, en ik denk dat ik daar niet alleen in ben, rijden we het liefst in een Scania." Collega Chris geeft Scania ook een mooi compliment. Chris: "De Scania's zijn mijn favoriet. We hebben ook Scania's die al zo'n twintig jaar oud zijn en die rijden lekkerder dan de wagens van een ander merk van vijf jaar oud." Scania wenst de Brandweer Vlaams-Brabant West met hun (nieuwe) Scania voertuigen veel veilige kilometers toe en succes in hun belangrijke werk.

De nieuwe wagens van Brandweer Vlaams-Brabant West:

Ladderwagen met L-cabine (low entry) L360B4x2 Cabine CL20N 360 pk met Allison versnellingsbak Ladderopbouw: Fire Technics / Magirus M32L-AS (30 m) met kooi RC500 500 korflast van 500 kg Autopomp met Crewcab (in bestelling) P410B4x2 Cabine: Crewcab CP31N 410 pk met Allison versnellingsbak Opbouw: Fire Technics / met alu opbouw en Rosenbauer pomp N35

Ook Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost gaat voor Scania, lees daar hier meer over.