Er breekt een nieuw tijd­perk aan

Dieselverboden, geluidsbeperkingen en nieuwe technologie… Over de hele wereld zijn steden en landen inmiddels op weg naar duurzamer transport. Hier geven we een kort overzicht van belangrijke mondiale initiatieven die worden opgezet – en laten we zien hoe Scania hierin voorop wil lopen.

Wereldwijde duurzame initiatieven


Oplossingen en initiatieven van Scania

VERLADERS STELLEN GROENE DOELEN

Niet alleen landen en steden komen met initiatieven, ook steeds meer verladers, waaronder IKEA, Coca-Cola, McDonald’s en DHL, integreren transport en logistiek in hun ambitieuze doelen om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen.

Er breekt een nieuw tijdperk aan

Dieselverboden, geluidsbeperkingen en nieuwe technologie… Over de hele wereld zijn steden en landen inmiddels op weg naar duurzamer transport. Hier geven we een kort overzicht van belangrijke mondiale initiatieven die worden opgezet – en laten we zien hoe Scania hierin voorop wil lopen.

VERLADERS STELLEN GROENE DOELEN

Niet alleen landen en steden komen met initiatieven, ook steeds meer verladers, waaronder IKEA, Coca-Cola, McDonald’s en DHL, integreren transport en logistiek in hun ambitieuze doelen om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen.

Ruimste aanbod op de markt

Koolstofvrij transport is mogelijk – hier en nu. Scania heeft al de ruimste keuze aan alternatief aangedreven voertuigen op de markt, en breidt zijn assortiment nu uit met een plug-in hybride distributietruck en de eerste touringcar op gas ter wereld.

Alexander Vlaskamp, Senior Vice President, Hoofd Scania Trucks: “We zitten midden in een fundamentele verschuiving in het zwaar transport, en Scania wil hierin voorop lopen met alle koolstofarme voertuigen en voertuigen zonder uitlaatemissies die transportbedrijven nodig hebben voor hun activiteiten. Steden nemen nu het voortouw, maar uiteindelijk zullen alle transportvormen zich moeten aanpassen, willen we de CO₂-reductiedoelstelling uit het akkoord van Parijs halen.”

De afgelopen jaren presenteerde Scania zijn volledige serie van de nieuwe generatie trucks, waaronder voertuigen voor langeafstandstransport, bouwtransport en stadsvervoer – allemaal op alternatieve brandstoffen. Tegelijkertijd presenteerde Scania een plug-in hybride distributietruck, waarmee het portfolio van aandrijflijnen voor hernieuwbare brandstoffen en klimaatvriendelijke oplossingen wordt versterkt.


Maria Johansson, waarnemend Product Director Urban bij Scania Trucks, zegt hierover: “Bij Scania gaan we door op de ingeslagen weg van e-mobiliteit met een ‘hier-en-nu’-aanpak, met oplossingen waarmee we onze klanten in steden vanaf dag 1 duurzaam vooruithelpen. Daarbij is er een keuze uit een hybride elektrisch voertuig (HEV) of een plug-in hybride elektrisch voertuig (PHEV). Klanten van Scania krijgen een oplossing met betrouwbare hardware, regeneratief laden, een grote actieradius en zonder uitlaatemissies, zonder nadelige gevolgen voor hun totale bedrijfskosten.”

De nieuwe hybride trucks beschikken over een vijfcilinder inlinemotor van Scania die loopt op HVO (hydro-treated vegetable oil [gehydrogeneerde plantaardige olie]) of diesel, die wordt aangevuld door een elektrische motor met een vermogen van 130 kW (177 pk) en een koppel van 1.050 Nm. De trucks kunnen dankzij elektrische hulpsystemen voor de besturing en de luchttoevoer naar de remmen volledig elektrisch rijden zonder ondersteuning van de verbrandingsmotor.

Vermindering van de CO-uitstoot tot maar liefst 92 procent

“Hybride voertuigen zijn state-of-the-art qua totale bedrijfskosten, bedrijfstijd en duurzaamheid binnen het huidige trucktransport in steden”, aldus Johansson. “Gecombineerd met HVO kan de CO₂-uitstoot met wel 92 procent worden verlaagd en ze zijn uitstekend inzetbaar in de almaar groeiende verstedelijkte gebieden, waar chauffeurs kampen met veiligheidskwesties, milieu-eisen en verkeersopstoppingen.”


Bovendien heeft Scania een nieuwe service, Scania Zone, gelanceerd om te voldoen aan de regels in steden in heel Europa, waar steeds vaker milieuzones worden ingesteld in de strijd tegen vervuiling, geluidsoverlast en snelheidsoverschrijdingen. Scania Zone helpt transportbedrijven en hun chauffeurs bij de naleving van lokale regelgeving door beleidsmaatregelen zoals maximumsnelheden, emissienormen en grenswaarden voor geluid te koppelen aan geofencingzones in Scania Fleet Management.


“Scania Zone is de ideale tool om de acceptatie van trucks in allerlei gevoelige of drukke gebieden te vergroten”, aldus Clara Wallin, Sustainable Solutions Manager bij Scania Connected Services. “Elk transportbedrijf kan nu vooraf instellen hoe en wanneer een truck moet rijden, bijvoorbeeld met welke snelheid, geluidsemissie en andere emissies. Dit zorgt uiteraard voor een duurzamer gebruik en meer veiligheid.”

Eerste touringcar op LNG ter wereld

In het segment bussen en touringcars heeft Scania onlangs de batterij-elektrische Scania Citywide en Scania Interlink Medium Decker gelanceerd – wereldwijd de eerste bus met een aandrijflijn op vloeibaar aardgas (LNG) met een actieradius tot wel 1.000 kilometer.


Karin Rådström, Hoofd Bussen en Touringcars bij Scania, legt uit: “Vervoersbedrijven in het stads- en streekvervoer die hun CO₂-uitstoot wilden beperken hadden al de keuze uit meerdere opties, maar voor het langeafstandsvervoer waren de opties beperkt. Daar wilden we wat aan doen. Met de steeds betere verkrijgbaarheid van LNG in Europa en andere delen van de wereld, is dit het geschikte moment om met dit haalbare alternatief te komen.”


Door op LNG te rijden kan de CO₂-uitstoot met 20 procent worden teruggebracht en gaat ook de uitstoot van stikstofoxide en fijnstof aanzienlijk omlaag. Daarnaast zijn voertuigen die rijden op LNG veel stiller. In sommige landen wordt nu ook vloeibaar biogas aangeboden, waardoor de CO₂-uitstoot met 90 procent daalt.