De veiligheids­revolutie

Sterkere cabines, een geavanceerd noodremsysteem, betere bescherming voor chauffeurs en hun medeweggebruikers. Veiligheid zit in het DNA van Scania. Hier zijn een paar van de belangrijkste innovaties.

Het is een situatie die alle vrachtwagenchauffeurs goed kennen: je staat op het punt om op een kruispunt rechtsaf te slaan. In de spitstijd is de straat in de binnenstad druk met verkeer, voetgangers en fietsers. Nadat je de zijspiegel hebt gecontroleerd, zet je de richtingaanwijzer aan en begin je met draaien. Plotseling klinkt er een waarschuwing in de cabine: er beweegt iets in je dode hoek! Je remt de vrachtwagen af en ziet een gestreste fietsvader die op weg is om de kinderen op te halen van de dagopvang. Oef! – Gered door de ingebouwde veiligheidsfunctie van de Scania-vrachtwagen: zijdetectie (Scania Side Detection).

“Dit is het nieuwste geavanceerde hulpsysteem voor chauffeurs in onze vrachtwagens. We denken dat dit een grote bijdrage zal leveren aan het verminderen van een veelvoorkomend ongeluk dat vaak tragische gevolgen heeft,” aldus Adam Claesson, Senior Engineer voor actieve veiligheidssystemen bij Scania.

De zijdetectie-functie is de nieuwste veiligheidsfunctie van Scania, maar het bedrijf heeft zich tijdens zijn hele geschiedenis uitgebreid bezig gehouden met alle aspecten van veilig vervoer – voertuigen, chauffeurs en medeweggebruikers. De focusgebieden zijn onder meer passieve veiligheid (bescherming van de chauffeur en andere weggebruikers bij een ongeluk) en actieve veiligheid (het voorkomen van ongelukken). Dit betekent dat er veilige en ergonomische cabines moeten worden gebouwd en dat er slimme hardware-oplossingen en intelligente ondersteuningssystemen moeten worden ontwikkeld.

“Veiligheid zit in ons DNA. In het verleden heeft Scania op dit gebied al heel veel geïnvesteerd, en ons streven is om vaak verder te gaan dan de vastgestelde wetgeving voor verkeersveiligheid en voertuigveiligheid,” aldus Dan Loftén, Expert Engineer voor crashveiligheid bij Scania. Of zoals Adam Claesson het verwoordt: “Veiligheid is onderdeel van ons doel om een verschuiving in de transportsector te stimuleren. We willen niet alleen het milieu redden, we willen ook levens redden.”

Een nieuw tijdperk voor transportveiligheid Begin 2000 werd een nieuw tijdperk van vervoers- en verkeersveiligheid ingeluid. Er werden actieve elektronische systemen geïntroduceerd om de prestaties van de chauffeur te verbeteren, zoals het Elektronische stabiliteitsprogramma (Electronic Stability Program). Deze in 2004 geïntroduceerde functie stabiliseert de vrachtwagen wanneer er een risico bestaat op slippen, kantelen of scharen. Claesson voegt toe: “En in 2013 introduceerden we een geavanceerd noodremsysteem (Advanced Emergency Braking, AEB). (Advanced Emergency Braking, AEB). Het is een fantastische functie die het risico op een frontale botsing met een vooroprijdend voertuig vermindert. Naar mijn mening is AEB een van de belangrijkste actieve veiligheidsvoorzieningen in de hedendaagse voertuigen, naast de waarschuwing bij het verlaten van de rijbaan en onze nieuwe zijdetectie-functionaliteit.” De eerste zij-gordijnairbag ter wereld Met de lancering van de nieuwe generatie vrachtwagens van het bedrijf in 2016 heeft Scania veiligheid naar een nieuw niveau getild. Het bedrijf introduceerde de eerste zijdelingse gordijnairbags ter wereld voor vrachtwagens. Daarnaast heeft de nieuwe generatie vrachtwagens ook een sterkere cabine die is gemaakt van ultra-sterk staal. “Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe generatie vrachtwagens hebben we een enorm aantal manuren besteed aan crashsimulaties en crashtests”, aldus Loftén. “In totaal hebben we meer dan 40 vrachtwagens laten crashen. We hebben ook de nieuwste technologieën gebruikt, zoals Thor, de meest geavanceerde crashtestdummy ter wereld.

Een geschiedenis van veiligheid bij Scania

In de geschiedenis van het bedrijf heeft Scania voortdurend nieuwe functies toegevoegd om de veiligheid van chauffeurs en andere weggebruikers te garanderen.

1961

De impacttest op cabines overtreffen de wettelijke vereisten.

1968

Stuurbekrachtiging

Scania lanceert een nieuwe generatie vrachtwagens. De uiterst succesvolle LB80/110 cabines met voorwaartse besturing zijn standaard voorzien van stuurbekrachtiging.

1984

Antiblokkeersysteem (Anti-Lock Braking System, ABS)

Scania introduceert remmen met een antiblokkeersysteem dat voorkomt dat de wielen tijdens het remmen blokkeren.

1995

Airbag

Scania wordt de eerste vrachtwagenfabrikant die airbags voor de chauffeur introduceert als uitbreiding voor alle modellen.

1996

Elektronisch remsysteem (Electronic Braking System, EBS) met schijfremmen rondom. Scania is de eerste fabrikant van zware vrachtwagens die EBS aanbiedt met schijfremmen rondom. Dit zorgt voor een snellere respons, grotere remkracht en eenvoudiger onderhoud.

2004

Electronic Stability Program (ESP)

Scania introduceert het Electronic Stability Program (ESP). Het is een actief systeem dat het voertuig stabiliseert wanneer het gevaar bestaat dat het gaat scharen of omvallen, en dat het risico op ongelukken verlaagt, vooral bij trekker-opleggercombinaties.

2006

Adaptive cruise control (ACC)

Scania introduceert ACC, waarmee de chauffeur handmatig een minimale cruiseafstand kan instellen. De vrachtwagen zal vertragen om de snelheid aan te passen aan die van de andere voertuigen, met behoud van een vooraf ingestelde en veilige afstand.

2006

Waarschuwing rijden buiten de baan (Lane Departure Warning, LDW)

Een handig hulpmiddel dat de chauffeur waarschuwt als het voertuig op het punt staat om de wegmarkeringen te overschrijden. Het systeem detecteert automatisch de wegmarkeringen en informeert de chauffeur wanneer de voertuigcombinatie zich te dicht bij de tegemoetkomende rijstrook of bij de greppelmarkering op de weg bevindt.

2013

Geavanceerd noodremsysteem (Advanced Emergency Braking, AEB) Een geavanceerd systeem dat met een camera en radar registreert wat er voor het voertuig gebeurt, om een frontale botsing met het voertuig aan de voorzijde te voorkomen.

2016

Zij-gordijnairbag

Scania introduceert ‘s werelds eerste zij-gordijnairbag voor vrachtwagens ter bescherming van de inzittenden van het voertuig bij kantelongevallen, een van de ernstigste soorten vrachtwagenongevallen.

2018

Aandachts­ondersteuning voor chauffeurs (Driver Attention Support, DAS)

Een praktische hulp die het aandachtsniveau van de chauffeur in de gaten houdt. Er wordt een waarschuwing gegeven om de bestuurder eraan te herinneren wanneer het tijd is om een pauze te nemen.

2018

Laag portierruitje (City Safe Window)

Het verwarmde city safe window, dat zich onder in de passagiersdeur bevindt, biedt een goed zicht op wat er zich naast het voertuig afspeelt.

2019

C ME-vest

Slimme, draagbare technologie die bij weinig licht automatisch oplicht wanneer de chauffeur de cabine verlaat. Als de chauffeur gewond raakt, wordt door de geïmplementeerde smartphone-verbinding een waarschuwing inclusief GPS-locatie verstuurd.

2020

Zijdetectie (Scania Side Detection)

Een systeem dat is ontworpen om ongelukken te verminderen die ontstaan bij het rechts afslaan. Het systeem waarschuwt de bestuurder wanneer een object zich in de dode hoek van de vrachtwagen bevindt. Bovendien kan het systeem helpen bij het voorkomen van inhaalongelukken door de bestuurder te waarschuwen voor bewegende objecten die zich aan de bestuurderszijde of de passagierszijde bevinden wanneer het inhaalmanoeuvre wordt geïnitieerd of afgemaakt.