Scania introduceert Electric Assisted Steering system (EAS)

Scania introduceert het Electric Assisted Steering system; een elektromotor die ondersteunt bij stuurbewegingen. Deze toevoeging op het hydraulisch stuurhuis zorgt voor meer stuurcomfort door de benodigde stuurkrachten te verminderen. Door een elektrische component toe te voegen, meet de truck hoeveel kracht er extra nodig is. Speciaal voor activiteiten op onverharde terreinen biedt EAS een welkome uitkomst.

Met het EAS-systeem introduceert Scania een nieuwe mogelijkheid om het comfort te verhogen. Door de elektrische ondersteuning ontstaat er een snelheidsafhankelijk stuurgevoel. Dit geeft als resultaat dat het manoeuvreren bij lage snelheid minder kracht kost, waardoor de chauffeur minder snel vermoeid raakt en wat de ergonomie verhoogt. Bij hoge snelheid wordt de stabiliteit verbeterd door een verhoogde weerstand, met als voordeel dat de het minder energie kost om de auto rechtuit te laten rijden.

Daarnaast biedt het EAS-systeem het voordeel van een verhoogde controle van het voertuig. Voor het rijden op smalle rijstroken en het manoeuvreren in nauwe ruimtes helpt het EAS-systeem door het voertuig soepel de juiste stuuruitslag in te laten nemen. Voor onverhard biedt de elektronische stuurbekrachtiging een belangrijke meerwaarde…; met alleen een hydraulisch stuurhuis kost manoeuvreren veel kracht. Door de toevoeging van het EAS-systeem kan de chauffeur zonder moeite het terrein in, doordat de benodigde stuurkrachten lager zijn. De schouders van de chauffeur worden zo ontzien, wat optimaal is voor de duurzame inzetbaarheid. Een bijkomend voordeel in het terrein is de verminderde stuurtrilling door hobbels of kuilen in de weg.

Met het conventionele systeem was de bandenmaat belangrijk om rekening mee te houden. Hoe breder de banden, hoe zwaarder het sturen wordt. Met EAS is de keuze van de banden niet van invloed op de kracht die nodig is om een stuuruitslag te maken. Het is dus mogelijk om een soepele stuurbeweging te maken, zonder dat de bandenmaat daar invloed op heeft. Als bijkomend voordeel van het elektrisch geregelde stuurhuis, is de ondersteuning om terug in de neutrale positie te komen. Met een hydraulisch sturen zal het stuur na een scherpe bocht zelfstandig terugkeren tot op 30° van de neutraalstand. Met Electric Assisted Steering keert het stuur vanzelf terug, wat een voordeel is bij het achteruitrijden.