voor­­woord

Janko van der Baan

Managing Director Scania Benelux

‘Vaarwel waterstof. Scania richt zich puur op elektrisch’ was de kop van een artikel op een website gericht op duurzaamheid. Nu scoort een krachtige heading met een duidelijke boodschap natuurlijk beter dan een uitgebreid achtergrondverhaal. Je loopt echter wel het risico dat je slechts de helft van het verhaal vertelt en dat is hier duidelijk het geval. Laat het me even verduidelijken.

Scania heeft duidelijke doelstellingen voor het verduurzamen van haar productprogramma en de elektrische aandrijving speelt daarin een belangrijke rol; hetzij als batterij-elektrisch voertuig of als plug-in hybride. Kijkt Scania dan helemaal niet naar waterstof als toekomstige brandstof? Jazeker wel. Sterker nog, wij hebben op dit ogenblik bij een aantal Europese klanten waterstoftrucks met een brandstofcel rijden. Die geven ons al vele duizenden kilometers waardevolle input en leren ons heel veel over het rijden op waterstof. Ons belangrijkste bezwaar omtrent waterstof ligt niet zozeer in het gebruik ervan, maar in de productie. Van alle brandstoffen heeft waterstof zo’n beetje het laagste rendement. Van alle (groene) energie die het kost om waterstof te produceren resteert slecht zo’n 30-35% om de wielen aan te drijven. Dan kan je beter diezelfde energie meteen gebruiken om een batterij-elektrische truck enkele keren volledig op te laden. Daar is het klimaat meer bij gebaat. En daarom draagt waterstof op dit ogenblik niet voldoende bij aan de Scania Science Based Target; onze eigen klimaatdoelstellingen. Dat is de reden waarom Scania waterstof tot 2030 geen prioriteit geeft. Maar de technologische ontwikkelingen gaan snel tegenwoordig en dat geldt mogelijk ook voor de productie van waterstof. We houden het scherp in de gaten en zorgen ervoor dat we, wanneer de markt er rijp voor is, de juiste oplossingen voor onze klanten hebben.

Dus waterstof is zeker niet onbelangrijk, maar nu simpelweg nog niet belangrijk genoeg. Onze focus nú ligt op elektrificatie, dit kan zijn als volledig elektrisch of als hybride uitvoering, én uiteraard op onze bekende zuinige verbrandingsmotoren. Want laten we die vooral ook niet vergeten. In deze King of the Road treft u een aantal mooie voorbeelden van distributie-oplossingen aan.

Veel leesplezier!

Janko van der Baan Managing Director Scania Benelux

Pagina 3

Bergingsbedrijf Hendriks neemt eerste Scania 770S V8 in Nederland in gebruik

Pagina 4

Al dertig jaar winkeldistributie met de Scania’s van Ockers

Pagina 5

Nieuws

Pagina 6

Scania 540S wint overtuigend in vergelijkende perstesten

Pagina 7

Freight Line Europe

“Scania Rental is goed in staat om onze flexibele schil op te kunnen vangen”

Pagina 8

Scania: King of the city

Pagina 9

Webshop

Pagina 10

Anne Transport

“Chauffeurs zijn trots op hun auto, dat straalt uit.”

Pagina 11

Scania Engines heet voortaan Power Solutions

Pagina 12

HAVI

“Duurzaamheid gaat verder dan het terugdringen van de CO2-uitstoot"

Pagina 13

Uw truck vertelt ons wanneer hij onderhoud nodig heeft

Pagina 14

Jos Dusseldorp rijdt al meer dan 20 jaar Scania

Colofon

Scania King of the Road | 37e editie | 2021

Verantwoordelijk uitgever:

Scania Nederland

Spinveld 57 4815 HV Breda Nederland

www.scania.nl

Alle rechten voorbehouden. De volledige of gedeeltelijke reproductie en de elektronische verwerking zonder de uitdrukkelijke toestemming van Scania Nederland zijn verboden. De redactie kan niet aansprakelijk gesteld worden voor teksten en illustraties die haar ongevraagd worden toegestuurd.