ONTWIKKELD VOOR EEN SLIMME TOEKOMST

Opnieuw een mijlpaal in de ontwikkeling van zware zelfrijdende voertuigen: een groep Scania-experts heeft de krachten gebundeld om een concepttruck te ontwikkelen voor het slimme transportsysteem van de toekomst.


Zelfs nu de traditionele cabine vervangen is door een intelligente voormodule, is de nieuwe AXL-concepttruck nog steeds eenvoudig te herkennen als een Scania. Bovendien staat het bekende modulaire systeem van het bedrijf centraal in zijn ontwerp.


In tal van sectoren wordt gestreefd naar stroomlijning en verduurzaming van het transport; daarbij worden zelfrijdende voertuigen steeds vaker in overweging genomen. Mijnen en grote gesloten bouwplaatsen zijn voorbeelden van omgevingen die gunstig zijn voor zelfrijdende pilots, omdat het goed gecontroleerde locaties zijn.

“Met de Scania AXL-concepttruck nemen we een belangrijke stap naar de slimme transportsystemen van de toekomst, waar zelfrijdende voertuigen een natuurlijk onderdeel van uit zullen maken”, aldus Scania’s President en CEO Henrik Henriksson.

“We blijven concepten bouwen en ontwikkelen om te laten zien wat we kunnen doen met de technologie die vandaag beschikbaar is.”

In veel opzichten betraden de ingenieurs die de Scania AXL-concepttruck mochten ontwikkelen, onontgonnen terrein. Voor de meesten was het bouwen van de autonome vrachtwagen de grootste uitdaging in hun professionele leven.

“We hebben veel geleerd en ik geloof dat er nu het brede besef bestaat dat het veel moeilijker is dan velen aanvankelijk dachten om een veilig zelfrijdend voertuig te ontwikkelen voor verschillende toepassingen in verschillende omgevingen”, zegt Eric Falkgrim, Project Manager voor Scania AXL.

“De grootste uitdaging was om ervoor te zorgen dat de concepttruck veilig genoeg kon worden bestuurd zonder stuur.”

Magnus Granström, Development Engineer bij Scania R&D

Intelligente voormodule

De intelligente voormodule vormt het brein van de Scania AXL, waar de gegevens van camera’s, radar- en lidarsensoren gezamenlijk een algemeen beeld geven van de directe omgeving van het voertuig.

Development Engineer Magnus Granström is een van de mensen die de software voor de voormodule hebben ontwikkeld. “Wat betreft de software was de grootste uitdaging om ervoor te zorgen dat de concepttruck veilig genoeg kon worden bestuurd zonder stuur. In principe is het stuur de voorzorgsmaatregel waarmee een chauffeur kan ingrijpen als er iets fout gaat. Als we dat niet hebben, moet het systeem simpelweg perfect werken”, zegt hij.


Een belangrijke motivatie voor Scania’s ontwikkeling van de zelfrijdende vrachtwagen was een begin te maken met het verkennen van klantbehoeften.

“Wanneer autonome voertuigen tot volle wasdom zijn gekomen en we benaderen klanten, moeten we al hun behoeften begrijpen”, legt Falkgrim uit.

“Dit is onze interpretatie van wat wij denken dat klanten nodig hebben voor hun toekomstige transportbehoeften. En we horen graag hun reactie.”

Een andere belangrijke overweging voor het team was dat ook een volledig autonoom voertuig van Scania herkend moet worden als een Scania, zelfs als het geen cabine heeft.

“Aangezien dit een nieuw concept is, zijn er veel dingen die we kunnen doen in termen van hoe het eruit zou kunnen zien, maar het is noodzakelijk om iedereen te laten zien dat dit nog steeds een Scania is”, aldus Xavi Carreras Castro, de ontwerper bij Scania’s afdeling Vehicle Styling en verantwoordelijk voor de Scania AXL.


Op maat gemaakt voor zware werkzaamheden

Het Scania AXL-concept is op maat gemaakt voor zware werkzaamheden en moet daarom robuustheid en kracht overbrengen, terwijl het ontwerp van een zelfrijdende distributietruck voor in de binnenstad een zachtere, vriendelijkere indruk moet geven.

“Dit is de eerste keer dat we een truck hebben gebouwd die veel nieuwe componenten en technologieën bezit. Hierdoor kunnen we eerdere vormgeving en uitingen veranderen. Zo denken wij dat de toekomst eruit gaat zien, dus dit was heel spannend om te doen”, zegt Carreras Castro.

How it works

Cabless concept

Het nieuwste lid van Scania’s autonome familie, de Scania AXL, is een volledig zelfrijdende concepttruck.

Hieronder wordt uitgelegd hoe dit werkt in een mijn of op een bouwplaats.

  1. Het systeem wordt aangestuurd vanuit een controlecentrum met een focus op vooraf ingestelde omstandigheden, zodat het transport met een groep autonome voertuigen optimaal is. Het systeem bewaakt ook de werkzaamheden, geeft rijaanwijzingen aan de trucks en volgt voortdurend hun activiteit.
  2. Een AXL-truck zonder cabine neemt een positie in om te laden. Wanneer de truck is geladen, rijdt hij de voorgeschreven route die vanuit het systeem is verstuurd.
  3. De sensoren van het voertuig detecteren een onverwacht obstakel. Als de truck zelf in staat is om het obstakel te passeren, zoekt hij een alternatieve route. Zo niet, dan stopt de truck en stuurt hij een incidentrapport naar het systeem. Zo wordt de geautomatiseerde planner of de operator gevraagd om het voertuig te instrueren hoe het moet handelen.
  4. Het voertuig detecteert een persoon in zijn nabijheid. Het gaat langzamer rijden en stopt indien nodig, en de lichtstrook van 360-graden geeft het speciale ‘ik zie u’-signaal.
  5. In het depot worden autonome trucks onderhouden en geladen of getankt, indien uitgerust met een verbrandingsmotor.
  6. De truck lost zijn lading.