Scania wederom als beste getest

De koning heerst! Scania blijft de leidende Europese vrachtwagenkampioen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar hebben de nieuwe generatie Scania vrachtwagens gezegevierd in de 1000-punten-test.

De 1000-punten-test is Europa’s meest uitgebreide – en misschien wel meest veeleisende – vergelijkende vrachtwagentest. Er is een internationaal team van truckjournalisten bij betrokken die de trucks subjectief beoordelen in combinatie met objectieve metingen.


Alexander Vlaskamp, hoofd van Trucks bij Scania: “Deze uitvoerige test bevestigt wederom de uitstekende brandstofprestaties van onze nieuwe generatie vrachtwagens alsook de vele andere aantrekkelijke functionaliteiten die Scania zo bijzonder maken. We hebben nu de hele lijn van de nieuwe generatie vrachtwagens in Europa geïntroduceerd. De reacties zijn overweldigend.”

Dit jaar heeft de test zich gericht op middelgrote cabines met een vermogen van 450 pk. Dit is de meest gebruikelijke configuratie die wordt gebruikt op Europese langeafstandstrajecten. De Scania R 450 moest het opnemen tegen de Mercedes Actros 1845 en de Volvo FH 460.


De test werd gehouden in een heuvelachtig deel van de Moezelvallei in Zuidwest-Duitsland over een afstand van 180 kilometer. De organisatie was in handen van het Duitse ETM Verlag, uitgever van de bladen Lastauto Omnibus en Fernfahrer. De 1000-punten-test wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende gerenommeerde Europese vakbladen.

De test wordt uitgevoerd door een internationaal team van truckjournalisten die de vrachtwagens subjectief beoordelen in combinatie met objectieve metingen.


“Deze uitvoerige test bevestigt wederom de uitstekende brandstofprestaties van onze nieuwe generatie vrachtwagens alsook de vele andere aantrekkelijke functionaliteiten die Scania zo bijzonder maken.”


Alexander Vlaskamp, Hoofd van Trucks bij Scania


Verbeterde brandstofprestaties

Dankzij de recente introductie van de vernieuwde cruise control met Active Prediction (actieve voorspelling) met daar aan toegevoegd de Pulse & Glide-functie en de Downhill Speed Control (snelheidsbeheersing bij afdaling) heeft Scania zijn toch al uitstekende brandstofprestatie weten te verbeteren. Pulse & Glide geeft de chauffeur de mogelijkheid om te versnellen (Pulse) om daarna weer gedurende een langere periode uit te kunnen rollen (Glide) om zodoende beter gebruik te maken van de kinetische energie van het voertuig in heuvelachtige gebieden.


Dat deze nieuwe functie brandstof bespaart kon duidelijk worden waargenomen in de brandstofclassificaties. Uit de resultaten bleek dat Scania de nummer twee, Mercedes, met 1,6 procent achter zich liet. Het geregistreerde brandstofverbruik voor Scania was 30,03 liter/100 km, voor Mercedes 30,53 liter/100 km en Volvo had een verbruik van 31,33 liter/100 km.


Scania bleek ook de snelste vrachtwagen te zijn in elke vergelijkbare situatie: acceleratie in de eerste versnelling en op de snelweg en bergopwaarts rijden. De gemiddelde geregistreerde snelheid op de 180 kilometer lange testroute was 84,22 km/u voor Scania, gevolgd door Volvo met 83,71 km/u en 83,69 km/u voor Mercedes.

De nieuwe generatie vrachtwagens van Scania blonken uit in de categorieën cabine, aandrijflijn, prestatie, brandstofverbruik, kosten en laadvermogen. Alles bij elkaar genomen liet Scania de concurrentie ver achter met een totaal van 954,5 punten, gevolgd door Mercedes met 943,2 punten en Volvo met 941,9 punten.


Deel dit artikel: