Veelzijdige hybride trucks voor stedelijke toepassingen

Op de afgelopen IAA in Hannover introduceerde Scania een plug-in hybrid elektrische truck (PHEV) gebaseerd op de nieuwe truckgeneratie. De PHEV kan, net als zijn variant de hybride-elektrische truck (HEV), gebruik maken van Scania Zone om een duurzame inzet in gebieden met een emissie- en/of snelheidsbeperking te garanderen.


“We continueren bij Scania onze eMobility roadmap met een ‘hier en nu’ benadering, waarbij we oplossingen aanbieden die onze klanten voor stedelijke toepassingen op korte termijn kunnen helpen,” zegt Frank Schoepen, Manager Sustainable Solutions Scania Benelux. “We introduceren eerst de HEV versie en de PHEV volgt volgend jaar. Scania klanten krijgen dan een oplossing met bewezen technologie, regeneratieve oplading, geen angst dat het voertuig zonder elektriciteit komt te staan, zero-emissies en zonder compromissen voor een rendabele inzet.”


De nieuwe hybride voertuigen worden aangedreven door Scania’s DC09 9-liter vijfcilinder lijnmotor, die kan lopen op HVO (hydro treated vegetable oil) of diesel, met een parallelgeschakelde elektrische motor die een vermogen heeft van 130 kW (177 pk) en een koppel van 1.050 Nm. De lithium-ion oplaadbare batterijen zijn afgeregeld op 7.4 kWh om een optimale levensduur van de batterij te garanderen. De trucks kunnen ook volelektrisch gereden worden, zonder ondersteuning van de verbrandingsmotor, dankzij elektrische aansturing van het remsysteem en de stuurinrichting.

“Hybrides zijn state-of-the-art wanneer het aankomt op de combinatie van rendabiliteit en een duurzame inzet in stedelijke gebieden,” zegt Schoepen. “Lopend op HVO kan een CO2 reductie tot 92 procent worden gerealiseerd terwijl de truck in de stedelijke gebieden, met alle uitdagingen op het gebied van veiligheid, congestie en milieu, een hoge inzetbaarheid kent.”

Scania’s HEV kan besteld worden vanaf februari volgend jaar; de PHEV volgt in eind 2019.


  • PHEV/HEV gebaseerd op Scania’s nieuwe truckgeneratie
  • Voor stedelijke toepassingen in distributie en constructie
  • 10 km actieradius in volelektrische modus met zero-emissies
  • Brandstofbesparingen tot 15 procent mogelijk, kan lopen op HVO
  • Scania Zone faciliteert duurzame inzet in kwetsbare gebieden
  • Elektrische PTO and mogelijkheid tot PIEK certificering voor nachtbelevering

Deel dit artikel: