Nieuwe fase in defensie-order

Eerste volledig Zwolse Gryphus loopt bij Scania Production Zwolle van de band

Toegegeven, er rijden al ca. 70 Scania Gryphus trucks bij Defensie. Dat zijn de trucks van de rijschool te Oirschot waar defensiechauffeurs worden opgeleid om goed met de moderne Scania-technologie om te kunnen gaan. Ook deze trucks zijn (voor een groot deel) in Zwolle gebouwd. Maar de allereerste volledig in-house geproduceerde Gryphus uit de grote order van 2.037 voertuigen, compleet met opbouw, rolde onlangs in Zwolle van de band en is inmiddels afgeleverd op het verzamelpunt in Stroe. Hier worden nu wekelijks nieuwe Scania’s afgeleverd die over de weg naar de legerplaats worden gereden. Zowel voor Scania Nederland als Scania Production Zwolle een grote mijlpaal!

In december 2018 werden de eerste trucks ceremonieel aan defensie overhandigd in het bijzijn van de Zweedse en Nederlandse Minister van Defensie. In de loop van 2019 volgden, volgens planning, de overige rijschoolvoertuigen. En nu start dan de volgende fase waarin, over een periode van drie jaar, de order wordt geproduceerd en uitgeleverd. Direct nadat het laatste voertuig is afgeleverd start het tienjarige servicecontract waarin Scania Nederland garant staat voor de inzet van de trucks.

De voertuigen worden geleverd in het kader van de Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen en omvat 2-, 3- en 4-assige All Wheel Drive trucks met laadvermogens van 5 en 10 ton of als trekkers voor zeer uiteenlopende toepassingen. De basis van de voertuigen wordt gevorm door het zeer brede modulaire concept van Scania. De voertuigen zullen aanvullend worden voorzien van de nodige bijzondere equipment. De order omvat tevens de levering van 185 gepantserde wisselcabines.

Bij inzet van de voertuigen in risicovolle gebieden kunnen de cabines gemonteerd worden om de militaire chauffeurs te beschermen tegen zowel projectielen, landmijnen als bermbommen. De Scania Gryphus zal bij alle krijgsmachtdelen binnen Defensie worden ingezet. Bij Scania Production Zwolle vindt zowel de productie van de basischassis als de afmontage met de specialistische opbouw plaats. Hierdoor levert de order zowel bij de fabriek in Zwolle als bij de toeleveranciers een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid.